Post

Netwerken

7 tips voor het opbouwen van je netwerk als freelancer

Twee ZZP'ers met een laptop die hun netwerk opbouwen
  • 27 januari 2023

Als freelancer is het belangrijk om een sterk professioneel netwerk op te bouwen.

Vanuit je netwerk kun je namelijk nieuwe klanten aantrekken, samenwerkingen aangaan en waardevolle contacten opbouwen.

Hier zijn zeven niet-alledaagse tips om je professioneel netwerk te uit te breiden.

1. Maak gebruik van online netwerken

Maak je aanwezigheid kenbaar op professionele netwerksites zoals LinkedIn en word lid van online groepen (bijv. op Facebook) en post op forums in jouw niche.

2. Neem actief deel aan evenementen in je branch

Neem deel aan of organiseer branche-evenementen zoals netwerkbijeenkomsten, symposia, beurzen en conferenties en ontmoet mensen in jouw branche.

Onthoud dat het je taak is om op deze bijeenkomsten mensen te leren kennen. Bedenk wat je voor anderen kunt betekenen en vraag naar contactgegevens.

3. Richt je op samenwerking

Zoek naar manieren om samen te werken met andere freelancers en bedrijven. Bijvoorbeeld door samen projecten uit te voeren of elkaar leads te sturen.

Zo kan een freelance ontwikkelaar een freelance marketeer voordragen aan een klant om samen een totaal oplossing te verzorgen.

4. Verras je klanten

Zorg dat je altijd meer levert dan klanten van je verwachten. Wees vervolgens niet bang om je klanten in te zetten om je te promoten. Bijvoorbeeld door te vragen om reviews, referenties en aanbevelingen.

5. Investeer in persoonlijke ontwikkeling

Blijf jezelf ontwikkelen en je kennis en vaardigheden uitbreiden. Dit zal uiteindelijk je reputatie verbeteren en ervoor zorgen dat je vaker besproken wordt door potentiële klanten in je niche.

6. Wees bereid om anderen te helpen

Bouw relaties op door mensen in je niche te helpen en waardevolle inzichten en informatie te delen. Hierdor krijg je een goede reputatie, wat er wederom voor zorgt dat je er meer over je gesproken wordt.

7. Maak gebruik van social media

Gebruik sociale media om jouw freelance onderneming onder een groter publiek bekend te maken. Wees toegankelijk en nodig anderen uit om kennis met je te maken.

Volg bovenstaande 7 tip en zorg ervoor dat je professionele netwerk blijft groeien. Zo zorg je ervoor dat je nooit zonder opdracht komt te zitten en je tarieven kunt handhaven.

Onderwerpen:
Netwerken
Stappenplan
Freelance platform